Meni
carlsberg-heritage-so_who_is_carlsberg_2880x1440.jpg (1)

1847

J. K. Jakobsen osnovao je Carlsberg 1847. godine

Jakob Kristijan Jakobsen rođen je 1811. godine. Nakon smrti oca, 1835. godine, otvorio je pivaru. Vođen strašću za pivom i velikim interesovanjem za prirodne nauke, kao životni moto postavio je unaprijeđenje kvaliteta piva. Njegova prva stanica bila je Bavarska, gde je izučavao tehnike pravljenja novog piva u Gabriel Zettelmeyer’s zum Spaten pivari, u Minhenu. U ljeto 1845. godine vratio se u Dansku, s dva lonca Spaten kvasca u svom šeširu, prilagođenom specijalno za tu svhu. Tokom ovog dugog putovanja kvasac je čuvao od toplote tako što se često zaustavljao da bi ga polivao hladnom vodom.

Prve serije Jakobsenovog lagera napravljene su u umivaoniku njegove majke, da bi ih potom prerađivao u svojoj pivari sve dok ne postigne zadovoljavajući kvalitet. Nova pivara, s većim prostorom za hlađenje, bila je neophodna za potrebe novog lagera. Za naziv svoje nove pivare, koju je sagradio izvan Kopenhagena, Jakobsen je uzeo ime svog petogodišnjeg sina – Karl, i dansku reč za brdo „bjerg“. Carlsberg je osnovan 1847. godine. Međutim, internacionalna potvrda stigla je 21 godinu kasnije, kada je prvo Carlsberg pivo izvezeno u Veliku Britaniju.

1867

Carlsberg pivara pretrpjela je ogromnu štetu u požaru 1867. godine

Gl C Brand 1867514

Jakobsen je iskoristio ovaj incident kako bi dodatno modernizovao pivaru. Instalirao je novi sistem za hlađenje, koji je poboljšao kvalitet proizvoda i samim tim doveo do značajnog povećanja prodaje. Nakon što se Jakobsenov sin Karl vratio iz Evrope, gde je završio studije o procesu proizvodnje piva, otac ga je pozvao da napravi pivo u novoizgrađenoj pivari. Karl je svoju pivaru nazvao Novi Carlsberg. On se najprije upoznao s potražnjom na tržištu, zatim je povećao kapacitet svoje pivare i skratio očev proces kuhanja piva za pola. Tokom 10 godina prodaja u Novom Carlsbergu nadmašuje Stari Carlsberg. Karl prodaje svoje pivo pod nazivom Carlsberg i, pored očevog neslaganja, proizvodi pivo sa skraćenim vremenom skladištenja. Zbog neslaganja sa sinom, Jakobsen angažuje advokate protiv njega i zakonski pokušava da ograniči njegov proizvodni kapacitet. Pored toga, pokušao je da ubijedi Karla da promijeni naziv svoje pivare. Jakobsen takođe želi da zadrži dizajn etikete, ali Karl odbija da sarađuje. Otac i sin pomirili su se u oktobru 1886. godine, neposredno prije Jakobsenove smrti.

1868

Izvoz Carlsberga počeo je 1868. godine

Lagerkaelder 1950 2 (1)
Carlsberg Heritage Jc Jacobsen Color 2880X1800

1870s

J. K. Jakobsen osvaja internacionalne nagrade 1870. godine

1875

J. K. Jakobsen osniva Carlsberg laboratoriju, 1875. godine, kako bi proučavao slad, kuvanje piva i proces fermentacije.

1876

Carlsberg fondacija je osnovana 1876. godine, kako bi upravljala Carlsberg laboratorijom i podržala danska naučna istraživanja.

1882

Nakon nesuglasica sa ocem, Karl Jakobsen osniva novu nezavisnu pivaru Novi Carlsberg 1882. godine.

Timeline 20110428 151722 6

1883

Profesor Emil Kristijan Hansen razvija metod za savršeno konzistentnu proizvodnju piva 1883. godine. Otkriva da se organizmi sastoje od različitih gljiva i da kultura kvasca može da se gaji. Ovaj naučnik uspio je da izoluje čist kvasac i na taj način promijenio je koncept proizvodnje piva zauvijek. Gajenje čistog kvasca bilo je veoma značajno i omogućilo je povećanju kvaliteta piva širom svijeta. Međutim, Jakobsen nije želio da ovo otkriće ostavi u tajnosti, već je odlučio da ga podijeli s kuharima piva širom svijeta. Možda je smatrao da original i tako nikada neće moći da bude nadmašen ili je jednostavno znao da će na taj način u svakom pivu biti malo Carlsberga. Bez obzira na njegove razloge, originalni Carlsberg kvasac koristi se za proizvodnju većine današnjih lager piva.

Kasnije, 1909. godine, danski hemičar i doktor Søren P. L. Sørensen, vođa hemijskog odijeljenja Carlsberg laboratorije, razvija pH skalu. Njegova pionirska istraživanja imala su veliki utjecaj na pivarstvo i nauku. Ova skala postala je glavno mjerilo kojim se određuje kako će tečnost reagovati u interakciji sa živim organizmima. Tokom XX vijeka, Carlsberg laboratorija značajno je doprinjela proučavanju enzima, što nastavlja da radi i danas.

1889

Carlsberg započinje izvoz u Aziju

Carlsberg Heritage The Carlsberg Logo 2880X1440

Prvi put je proizveden Carlsberg pilsner 1904. godine

Danski arhitekt i umjetnik Thorvald Bindesbøll kreirao je etiketu koja će zauvijek promijeniti vizualni identitet Carlsberg piva. U istoj godini, Carlsberg je postao prva danska pivovara koja je dobila poziv da isporučuje pivo danskom kraljevskom dvoru. Kruna na Carlsbergovoj etiketi svjedoči o ovoj iznimnoj časti. Na etiketi su simbolično prikazani prirodni sastojci Carlsberg piva, u obliku lista hmelja. Izgled imanja oko pivovare, važan je za Jakobsena i njegovog sina Karla, koji su vjerovali da atraktivno okruženje može potaknuti ljudski duh. Tokom izgradnje novih industrijskih postrojenja, istraživali su nove arhitektonske pravce kako bi stvorili estetski uređenu pivovaru.

Karl Jakobsen je želio dokazati da fabrički dimnjak može biti pravo umjetničko djelo. Čuveni uvijeni dimnjak na Carlsberg pivovari sagrađen je 1900. godine. Kapija zvijezda na ulazu simbolizira zvijezdu s 12 krakova, nekadašnji zaštitni znak Starog Carlsberga. Kapija sa slonovima je najprepoznatljivija građevina na imanju. Slonovi predstavljaju četvero preživjele djece Karla Jakobsena i simboliziraju snagu, vjernost i vrijednost. Ovo se savršeno uklapa u Jakobsenov moto: "Laboremus Pro Patria" (radimo za domovinu).

1906

Novi i Stari Carlsberg se ujedinjuju i postaju Carlsberg Breweries. Karl Jakobsen postaje prvi direktor Carlsberg Breweriesa. On osniva penzioni fond i zaposlenima uvodi osmočasovno radno vreme.

Carlsberg Heritage United At Least 2880X1440
carlsberg-heritage-soren_sorensen_color_2880x1800-2.jpg

1909

S. P. L. Sørensen otkriva pH skalu

1900

Nastavlja se izvoz i širenje aktivnosti

1932

Carlsbeg osniva odeljenje za izvoz 1932. godine i tada počinju prve posjete agentima za uvoz.

1954

Ugovori o saradnji potpisani su s kompanijama u Irskoj, na Gibraltaru i Malti, 1954. godine, čime je obezbeđena distribucija Carlsberg piva na lokalnim tržištima.

1966

Prva prekookeanska licenca dobijena je 1966. godine, a Carlsberg je po prvi put proizveden izvan Danske, u Photiades pivari, na Kipru.

1968-1990 godine

Od 1968. do 1981. godine, Carlsberg je proširivao svoje internacionalno poslovanje otvaranjem pivara širom svijeta. Prva prekookeanska pivara otvorena je 1968. godine, a zatim su slijedile nove pivare u različitim dijelovima svijeta. Tijekom ovog razdoblja, kompanija je uspostavila pivare u Maleziji, Velikoj Britaniji i Hong Kongu, 1972., 1974. i 1981. godine.

Od 1976. godine, Carlsberg i Tuborg su postigli izuzetan uspjeh u prodaji izvan Danske, čak nadmašujući prodaju na domaćem tržištu. Ovaj uspjeh pripisan je stručnosti i tehnološkom znanju njihovih zaposlenika.

Carlsbergova međunarodna prisutnost i dalje je rasla tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kroz akvizicije i stjecanje većinskih udjela u pivarama širom svijeta. Kupovali su potpuna vlasništva ili pakete dionica u pivarama u zemljama kao što su Portugal, Švedska, Italija, Vijetnam, Kina, Poljska, Latvija i Hrvatska.

20081119 220931 1

1970

Carlsberg je izlistan na kopenhagenškoj berzi

1973

Kreiran je čuveni Carlsbergov slogan „Vjerovatno najbolje pivo na svijetu“

The Rebrew Project

2016

Carlsberg predstavlja Rebrew projekat povodom obilježavanja godišnjice Carlsberg laboratorije

Ingredients 20

2017

Carlsberg lansira Zajedno prema NULI

Packaging Hero

2022

Carlsberg lansira Zajedno prema NULI I IZNAD TOGA

Naš ESG program