Meni
carlsberg-heritage-so_who_is_carlsberg_2880x1440.jpg

1847

J. K. Jakobsen osnovao je Carlsberg 1847. godine

Jakob Kristijan Jakobsen rođen je 1811. godine. Nakon smrti oca, 1835. godine, otvorio je pivaru. Vođen strašću za pivom i velikim interesovanjem za prirodne nauke, kao životni moto postavio je unapređenje kvaliteta piva. Njegova prva stanica bila je Bavarska, gde je izučavao tehnike pravljenja novog piva u Gabriel Zettelmeyer’s zum Spaten pivari, u Minhenu. U ljeto 1845. godine vratio se u Dansku, s dva lonca Spaten kvasca u svom šeširu, prilagođenom specijalno za tu svhu. Tokom ovog dugog putovanja kvasac je čuvao od toplote tako što se često zaustavljao da bi ga polivao hladnom vodom.

Prve serije Jakobsenovog lagera napravljene su u umivaoniku njegove majke, da bi ih potom prerađivao u svojoj pivari sve dok ne postigne zadovoljavajući kvalitet. Nova pivara, s većim prostorom za hlađenje, bila je neophodna za potrebe novog lagera. Za naziv svoje nove pivare, koju je sagradio izvan Kopenhagena, Jakobsen je uzeo ime svog petogodišnjeg sina – Karl, i dansku reč za brdo „bjerg“. Carlsberg je osnovan 1847. godine. Međutim, internacionalna potvrda stigla je 21 godinu kasnije, kada je prvo Carlsberg pivo izvezeno u Veliku Britaniju.

1867

Carlsberg pivara pretrpjela je ogromnu štetu u požaru 1867. godine

Carlsberg fire.png

Jakobsen je iskoristio ovaj incident kako bi dodatno modernizovao pivaru. Instalirao je novi sistem za hlađenje, koji je poboljšao kvalitet proizvoda i samim tim doveo do značajnog povećanja prodaje. Nakon što se Jakobsenov sin Karl vratio iz Evrope, gde je završio studije o procesu proizvodnje piva, otac ga je pozvao da napravi pivo u novoizgrađenoj pivari. Karl je svoju pivaru nazvao Novi Carlsberg. On se najpre upoznao s potražnjom na tržištu, zatim je povećao kapacitet svoje pivare i skratio očev proces kuvanja piva za pola. Tokom 10 godina prodaja u Novom Carlsbergu nadmašuje Stari Carlsberg. Karl prodaje svoje pivo pod nazivom Carlsberg i, pored očevog neslaganja, proizvodi pivo sa skraćenim vremenom skladištenja. Zbog neslaganja sa sinom, Jakobsen angažuje advokate protiv njega i zakonski pokušava da ograniči njegov proizvodni kapacitet. Pored toga, pokušao je da ubedi Karla da promeni naziv svoje pivare. Jakobsen takođe želi da zadrži dizajn etikete, ali Karl odbija da sarađuje. Otac i sin pomirili su se u oktobru 1886. godine, neposredno pre Jakobsenove smrti.

1868

Izvoz Carlsberga počeo je 1868. godine

Lagerkælder.jpg
A young JC Jacobsen.jpg

1870s

J. K. Jakobsen osvaja internacionalne nagrade 1870. godine

1875

J. K. Jakobsen osniva Carlsberg laboratoriju, 1875. godine, kako bi proučavao slad, kuvanje piva i proces fermentacije.

1876

Carlsberg fondacija je osnovana 1876. godine, kako bi upravljala Carlsberg laboratorijom i podržala danska naučna istraživanja.

1882

Nakon nesuglasica sa ocem, Karl Jakobsen osniva novu nezavisnu pivaru Novi Carlsberg 1882. godine.

Emil Christian Hansen.jpg

1883

Profesor Emil Kristijan Hansen razvija metod za savršeno konzistentnu proizvodnju piva 1883. godine. Otkriva da se organizmi sastoje od različitih gljiva i da kultura kvasca može da se gaji. Ovaj naučnik uspeo je da izoluje čist kvasac i na taj način promenio je koncept proizvodnje piva zauvek. Gajenje čistog kvasca bilo je veoma značajno i doprinelo je povećanju kvaliteta piva širom sveta. Međutim, Jakobsen nije želeo da ovo otkriće ostavi u tajnosti, već je odlučio da ga podeli s kuvarima piva širom sveta. Možda je smatrao da original i tako nikada neće moći da bude nadmašen ili je jednostavno znao da će na taj način u svakom pivu biti malo Carlsberga. Bez obzira na njegove razloge, originalni Carlsberg kvasac koristi se za proizvodnju većine današnjih lager piva.

Kasnije, 1909. godine, danski hemičar i doktor Søren P. L. Sørensen, vođa hemijskog odeljenja Carlsberg laboratorije, razvija pH skalu. Njegova pionirska istraživanja imala su veliki uticaj na pivarstvo i nauku. Ova skala postala je glavno mjerilo kojim se određuje kako će tečnost reagovati u interakciji sa živim organizmima. Tokom XX veka, Carlsberg laboratorija značajno je doprinjela proučavanju enzima, što nastavlja da radi i danas.

1889

Carlsberg započinje izvoz u Aziju

Receipt for new label 1904.jpg

Prvi put je proizveden Carlsberg pilsner 1904. godine

Danski arhitekta i umetnik Thorvald Bindesbøll dizajnirao je nalepnicu koja će zauvek promeniti izgled Carlsberg piva. Iste godine, Carlsberg postaje prva danska pivara koja je pozvana na sastanak kako bi se ugovorila isporuka piva Danskom kraljevskom sudu. Kruna na Carlsbergovoj etiketi svjedok je ove prestižne časti. Carlsbergovi prirodni sastojci prikazani su simbolično, nalepnicom u obliku lista hmelja. Izgled imanja oko pivare za Jakobsena i njegovog sina Karla takođe je bio veoma važan. I otac i sin verovali su da se atraktivnim okruženjem može podstaći ljudski duh. Kada su gradili nova industrijska postrojenja, istraživali su novu arhitekturu i nastojali da stvore estetski uređenu pivaru.

Karl Jakobsen je želio da dokaže da fabrički dimnjak može da predstavlja pravo umetničko delo. Čuveni uvijeni dimnjak na Carlsberg pivari izgrađen je 1900. godine. Kapija zvijezda, koja se nalazi na ulazu, simbol je zvezde s 12 kraka, koja je nekada predstavljala trademark Starog Carlsberga. Najpoznatija zgrada na imanju jeste Kapija sa slonovima. Slonovi simbolizuju četvoro Karlove preživele djece. Jakobsen je izabrao slonove jer oni simbolizuju snagu, vjernost i vrednoću, što se savršeno uklapa u njegov moto: „Laboremus Pro Patria“ (hajde da radimo za svoju zemlju).

1906

Novi i Stari Carlsberg se ujedinjuju i postaju Carlsberg Breweries. Karl Jakobsen postaje prvi direktor Carlsberg Breweriesa. On osniva penzioni fond i zaposlenima uvodi osmočasovno radno vreme.

Carlsberg breweries united at last.jpg
SPL Sørensen.jpg

1909

S. P. L. Sørensen otkriva pH skalu

1900

Nastavlja se izvoz i širenje aktivnosti

1932

Carlsbeg osniva odeljenje za izvoz 1932. godine i tada počinju prve posjete agentima za uvoz.

1954

Ugovori o saradnji potpisani su s kompanijama u Irskoj, na Gibraltaru i Malti, 1954. godine, čime je obezbeđena distribucija Carlsberg piva na lokalnim tržištima.

1966

Prva prekookeanska licenca dobijena je 1966. godine, a Carlsberg je po prvi put proizveden izvan Danske, u Photiades pivari, na Kipru.

1968-1990 godine

Od 1968. do 1981. godine Carlsberg uvećava svoje internacionalno poslovanje i otvara pivare u različitim djelovima svijeta. Prva prekookeanska pivara otvorena je 1968. godine. Pored toga, kompanija otvara pivare u Maleziji, Velikoj Britaniji i Hongkongu 1972, 1974. i 1981. godine.

Od 1976. Carlsberg i Tuborg ostvaruju odličnu prodaju izvan Danske, koja čak premašuje prodaju na domaćem tržištu. Njihov uspijeh u svim delovima sveta pripisuje se znanju i tehnološkoj osposobljenosti zaposlenih.

Carlsbergova internacionalna prisutnost nastavlja da raste i tokom devedesetih godina XX veka, s kupovinom celokupnog vlasništva ili paketa akcija u pivarama u Portugaliji, Švedskoj, Italiji, Vijetnamu, Kini, Poljskoj, Letoniji i Hrvatskoj.

20081119-220931-1.jpg

1970

Carlsberg je izlistan na kopenhagenškoj berzi

1973

Kreiran je čuveni Carlsbergov slogan „Vjerovatno najbolje pivo na svijetu“

The Rebrew project.jpeg

2016

Carlsberg predstavlja Rebrew projekat povodom obilježavanja godišnjice Carlsberg laboratorije

ingredients (20).jpg

2017

Carlsberg lansira Zajedno prema NULI

Packaging_Hero.jpg

2022

Carlsberg lansira Zajedno prema NULI I IZNAD TOGA

Naš ESG program