Meni

Carlsberg Fondacija

Carlsberg fondacija jedna je od najstarijih svetskih komercijalnih fondacija. Ovdje pivarska djelatnost cvjeta rame uz rame sa podrškom nauci, studentima, umjetnosti i kulturi. Predsjednik Carlsberg fondacije ujedno je i predsjednik Nadzornog odbora Carlsberg Grupacije. Ovako je još od davne 1876. godine.

Carlsberg fondacija osnovana je 1876. godine, kada je J. K. Jakobsen osigurao budućnost svoje pivare, prenijevši je na upravljanje Danskoj Kraljevskoj akademiji nauka i književnosti. Od tada Carlsberg fondacija upravlja Carlsberg Grupacijom, vodeći računa da pivara radi s fokusom na inovacije i proizvodnju kvalitetnih proizvoda, istovremeno podržavajući istraživanja u okviru prirodnih, društvenih i humanističkih nauka. Sve u skladu sa željama i vizijom osnivača. Brigu za budućnost i opstanak Carlsberga Jakobsen je pokazao kada je napravio ugovor o njegovom prenosu Danskoj Kraljevskoj akademiji nauka i književnosti.

U to vreme, kao i danas, Akademija je bila mjesto susreta danskih elitnih istraživača. Odluka koju je tada donio Jakobsen bila je izuzetno revolucionarna, vizionarska i trajna. Njegova želja bila je da Carlsberg fondacija, sa svojim dubokim korjenima koje ima u oblasti nauke, osigura da, čak i nakon njegove smrti, Carlsberg stalno unapređuje proces proizvodnje piva i nastavi da proizvodi pivo vrhunskog kvaliteta. Carlsberg fondacija preuzela je vlasništvo i upravljanje Starim Carlsbergom, nakon što je Jakobsen preminuo tokom posjete Rimu 1887. godine. Carlsberg Grupacija je trenutno jedina globalna pivara koja se nalazi u vlasništvu fondacije.

Carlsberg fondacija ima dva osnovna cilja:

 

  1. Da bude aktivan investitor s kontrolom Carlsberg A/S, što joj obezbeđuje odlučujući uticaj na strategiju Carlsberg Grupacije.
  2. Da podrži osnovna naučna istraživanja u okviru prirodnih, društvenih i humanističkih nauka, kroz dodelu stipendija i grantova za društveno korisne projekte.

Vizija

Zadatak Carlsberg fondacije jeste da upravlja nasleđem pivare J. K. Jakobsena, tako da se njegove misli i ideje poštuju, kao i da se Povelja fondacije propisno primjenjuje i prilagođava savremenim principima, pomažući na taj način definisanje pravca kretanja kompanije, nauke i društva.

Frederiksborg Dvorac i Muzej nacionalne historije

Dvorac je bio mjesto u kom se nalazio Muzej nacionalne historije, još od 1878. godine. Muzej je osnovan na inicijativu J. K. Jakobsena, a danas radi kao nezavisno odjeljenje Carlsberg fondacije.